אוברדראפט

על פי הלמ”ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) כשליש מהישראלים חיים באוברדראפט, נכון לשנת 2015, וניתן לשער כי אחוזים אלו הלכו ועלו מאז.

נתון מעניין נוסף בעניין המינוס, הוא סקר מיוחד שערך עיתון כלכליסט שדומה לנתוני הלמ”ס, ואף חמור יותר. כ- 41% מהישראלים במינוס, בעוד 69% מהם במינוס כרוני. עוד נתון מעניין הוא העובדה שכ- 53% מהישראלים מחזירים הלוואה שהיא איננה משכנתא. בנוסף,  כ- 64% חייבים יותר מ- 10,000 ₪ לבנק וכ- 36% לקחו הלוואה כדי לסגור את המינוס ולהתחיל מחדש. מיותר לציין כי החיים באוברדראפט אינם קלים עבור אנשים החיים במינוס תמידי או חד פעמי, והמצב גורם להם לפגיעה בחיים האישיים לצד פגיעה בזוגיות ובכלל באורח חייהם.

הגורמים העיקריים לתופעת המינוס

אם תשאלו את הישראלי הטיפוסי למה הוא במינוס, הוא וודאי יאשים באופן טבעי את יוקר המחייה, את מחירי הנדל”ן, את ביבי וחבריו, ויוסיף עוד כמה וכמה גינויים על החיים הקשים בארץ. אולם, הוא לא יודה כי הדבר נגרם אולי, גם בשל התנהלות כלכלית שאינה נכונה. כמו כן, יש לא מעט סיבות כגון – הוצאות בלתי צפויות, אבטלה, עסק כושל, מותרות כמו חופשה או שיפוץ, מחלה חלילה וכו’. אז נכון שחלק ניכר מהסיבות הוא הגיוני, אך עדיין מדובר במצוקה של ממש אותה חווים אנשים שאינם מסוגלים לסגור את החודש.

את התופעה ניתן לחלק לשני סוגי אוכלוסיות: יש את אלה שבאופן חד פעמי נקלעו למצב של מינוס, אך הם רואים באופק אפשרות שבבוא היום יוכלו לסגור את המינוס באמצאות כלים זמינים כגון: חישוב נכון של הוצאות או לקיחת הלוואה זמנית שתאפשר להם להתאזן ולהתחיל מאפס. זהו מקרה קל יחסית, אולם יש את המקרה השני של אלה הנמצאים באופן תמידי במינוס-הם עובדים קשה ביום יום, ההוצאות שלהם גדלות, השכר נותר כפי שהוא, והם אינם רואים כל קצה חוט באופק לאיזון המינוס וליציאה מהמצב הלא נעים אליו הם נקלעו.

ושוב נחזור לסקר המיוחד של כלכליסט העוסק בעניין האוברדראפט, נראה כי המצב הנתון משפיע על ישראלים רבים- כ- 47% מהאנשים הנמצאים באוברדראפט טענו כי המצב השפיע לרעה על חייהם האישיים, הרי ניתן להבין אותם לגמרי. הריביות הולכות ומצטברות וכיום יכולות להגיע לכ– 17% ריבית שנתית על האוברדראפט, אחוזים גבוהים במיוחד, אז נכון שניתן להתמקח עם הבנק ולמצוא הלוואות בתנאים אטרקטייבים יותר, אבל עדיין המצב שבו אנשים הנמצאים במינוס חושבים לפני כל רכישה של מוצר בסיסי – הוא קשה מנשוא.

האם לקיחת הלוואה היא פתרון?

רבות דובר על לקיחת הלוואות והאפשרות לאזן את החשבון וכביכול להתחיל מחדש בחשבון מאוזן. התשובה לכך היא פשוטה- במידה ותנאי ההלוואה הם אטרקטיביים, שווה לשקול את העניין. מצד שני, נוצר מצב שישראלים רבים לוקחים עוד ועוד הלוואות כדי לסגור את המינוסים והחובות ופשוט מוצאים את עצמם בברוך כלכלי. לכן, הלוואות מתאימות לוקחים בצורה מחושבת, מאוזנת ועם ראייה לטווח ארוך.

חזור לבלוג >>